Inruilwaarde auto.

Inruilwaarde auto, eens in de zoveel tijd wilt u uw huidige auto inruilen voor uw nieuwe auto. Wanneer u uw auto wilt inruilen staat u voor de vraag. Wat is precies de inruilwaarde van mijn auto?

De inruilwaarde auto op basis van de dagwaarde

De inruilwaarde auto wordt onder meer bepaald door de dagwaarde van de auto. De dagwaarde is het bedrag dat de waarde van de auto aangeeft van dat moment. De dagwaarde hangt zeer af van het bouwjaar en de kilometerstand van de auto. De kilometerstand kan bepaald worden door de Nationale Auto pas. Bij de dagwaarde tellen ook de staat van onderhoud en de accessoires van de auto mee. Parkeerschades en andere ongemakken worden er afgetrokken. Tevens is de dagwaarde afhankelijk van de kleur en of de auto courant of gewild is in de autobranche. Daarnaast spelen de kosten van het desbetreffende autobedrijf mee. Een garage berekent namelijk ook opknapkosten en garantiekosten bij de inruilwaarde.

De inruilwaarde auto bij de autodealer

De inruilwaarde auto wordt ook mede bepaald door de handelswaarde en boekwaarde van de auto. De handelswaarde is de dagwaarde van de opkoper en de boekwaarde de netto waarde in de voorraadlijst van de autodealer. Bij de boekwaarde wordt er de marge van de te verkopen auto opgeteld. Dit is de bottom up taxatie die veelal wordt gebruikt voor automerken die niet in het assortiment van het garagebedrijf of autodealer zitten. Het hangt af van de afnemer of autohandelaar die de oude auto opkoopt. Daartussen zit een onderhandelingsruimte.
Daardoor kan de inruilwaarde van de auto aanzienlijk verschillen tussen autobedrijven. De inruilwaarde bij dezelfde autodealer als waar u de auto heeft gekocht, scheelt ook in dagwaarde. Wanneer u altijd het onderhoud heeft laten plegen bij dezelfde autodealer betekent het dat er originele auto-onderdelen zijn gebruikt wat de auto in waarde doet stijgen.

De hoogste inruilwaarde auto

De hoogste inruilwaarde voor uw auto krijgt u allereerst door een nette auto aan te bieden. Zorg ervoor dat de auto er keurig en netjes uit ziet. Daarnaast zijn er diverse koerslijsten en internetsites om de dagwaarde te berekenen. Zo krijgt u een indicatie van welke inruilwaarde u ongeveer kunt verwachten.

De koerslijsten zijn te verkrijgen bij de ANWB en de BOVAG. Deze koerslijsten geven de taxatiewaarden aan bij de aan- en verkoop van de auto. De richtprijzen zijn op basis van een gemiddelde auto met een goede staat van onderhoud. Op de internetsites hoeft u alleen uw kenteken, de kilometerstand en uw postcode in te vullen om de actuele dagwaarde van de auto te laten berekenen.

Kijk en vergelijk voor de beste inruilwaarde van uw auto. Vergelijk koerslijsten, meerdere garagehouders en autodealers alvorens u uw auto daadwerkelijk gaat inruilen.