Cataloguswaarde auto berekenen

U heeft het begrip cataloguswaarde vast wel eens horen vallen. Het is een begrip dat thuishoort binnen de autobranche. Maar wat is het nu precies? Elke auto heeft een bepaalde auto waarde. De nieuwprijs van uw auto in het bouwjaar wordt ook wel de cataloguswaarde genoemd. Hierbij zijn ook de BTW en BPM meegerekend. Ook eventuele accessoires die u dan aanschaft bij de auto worden bij de cataloguswaarde opgeteld. Laat u accessoires na het kopen van de auto inbouwen, dan worden deze niet bij de cataloguswaarde van de auto opgeteld. Maar hoe kunt u nu precies de cataloguswaarde van de auto berekenen?

Hoe berekent u de cataloguswaarde van uw auto?

U kunt de cataloguswaarde van de auto berekenen door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de website van het RDW. Hier kunt u het kenteken van de auto invoeren, waarna de cataloguswaarde van de auto berekend en weergegeven wordt. Simpeler kan het bijna niet! Wilt u weten wat uw auto waard is? Surft u dan naar de website van het RDW. Houd uw kenteken bij de hand en binnen enkele minuten weet u exact de cataloguswaarde van uw auto.

De cataloguswaarde is medebepalend voor de verzekering.

De cataloguswaarde van de auto speelt een rol bij het afsluiten van een autoverzekering. De premie van de autoverzekering wordt mede bepaald door de cataloguswaarde van uw auto. Hoe hoger de cataloguswaarde van uw auto, hoe hoger ook de premie zal zijn die u voor de autoverzekering betaalt. Dat is natuurlijk best logisch. Want stel dat er zich een schade voordoet, dan zal de schade-uitkering bij een hogere cataloguswaarde hoger zijn, dan wanneer uw auto een lagere cataloguswaarde heeft. Wel kan er verschil zitten tussen de premies van de verzekeraars omtrent de cataloguswaarde van de auto.

De cataloguswaarde bij zakelijk gebruik van een auto.

Wanneer u de auto zakelijk gebruikt, dan is het berekenen van de cataloguswaarde van de auto berekenen extra belangrijk. De fiscale bijtelling speelt dan ook een belangrijke rol mee. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u werknemer bent en u rijdt in een auto van uw werkgever. Het voordeel dat u hiermee behaalt wordt doorberekend op uw nettoloon. De werkgever voor wie u werkt moet hier belasting over betalen. Dit wordt ook wel fiscale bijtelling genoemd en deze wordt berekend op grond van de cataloguswaarde van de auto. De cataloguswaarde van de auto berekenen kan dus handig zijn wanneer u wilt weten wat de fiscale bijtelling is!