Autoverzekering

Een WA autoverzekering is voor iedere autobezitter verplicht. Wanneer u een nieuwe of tweedehands auto heeft gekocht, dan bent u vanuit de wet verplicht om er een verzekering voor af te sluiten. Er zijn diverse manieren mogelijk om uw auto te verzekeren. Een autoverzekering bestaat in elk geval uit een WA dekking. Dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid.

Deze verzekering is voor elke autobezitter verplicht. Kort gezegd zorgt deze verzekering ervoor dat het risico van aansprakelijkheid door u wordt afgedekt. Wanneer u als verzekerde bijvoorbeeld schade veroorzaakt aan andere auto’s, of in het ergste geval letselschade veroorzaakt, zorgt deze verzekering ervoor dat u niet aansprakelijkheid wordt gesteld. Uiteraard moet er van opzet geen sprake zijn!

Autoverzekering: beperkt Casco en Volledig Casco

Naast de WA autoverzekering heeft u ook nog de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende andere verzekeringen. Wanneer u zich Beperkt Casco laat verzekeren, dan vergoedt de verzekeraar ook schade die is ontstaan door bijvoorbeeld diefstal en brand, maar ook ruitschade.
Daarnaast kunt u er voor kiezen om uw auto Volledig Casco te verzekeren. Deze aanvullende autoverzekering kunt u het beste afsluiten wanneer u een nieuwe auto heeft gekocht, of wanneer de auto niet meer dan 5 jaar oud is. Deze aanvullende autoverzekering verzekert de schade die u toebrengt aan uw auto, ook wanneer dit uw eigen schuld is. Dan word meestal dedagwaarde auto uitgekeerd.

Overige verzekeringen
Een autoverzekering kunt u tevens uitbreiden met diverse andere verzekeringen. Zo is het verstandig om ook een inzittendenverzekering af te sluiten. Daarmee verzekert u de andere personen die bij u in de auto zitten. Bijna altijd wordt een Wettelijke Aansprakelijkheid autoverzekering gecombineerd met een inzittendenverzekering.

Wilt u eventuele geschillen in het verkeer mee verzekeren, dan kunt u een rechtsbijstandverzekering voor verkeer afsluiten. U ontvangt dan juridische bijstand op het moment dat zoiets nodig mocht zijn. Hoe veilig u ook rijdt op de weg, het is een verzekering die zeker aan te raden is.

De bonus malus is van invloed op de premie van de autoverzekering
De hoogte van de premie van een autoverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. Zo wordt er onder andere gekeken naar de leeftijd van de bestuurder. Bent u een jonge bestuurder, dan betaalt u fors meer premie dan wanneer u al jarenlang auto rijdt. Jonge mensen veroorzaken over het algemeen meer schade.

Daarnaast kunt u als oudere bestuurder ook schadevrije jaren hebben opgebouwd. Hoe langer u schadevrij rijdt, des te hoger zal ook de korting zijn die u krijgt op de premie van uw autoverzekering. Veroorzaakt u schade, dan kan dit van invloed zijn op de bonus malus van de autoverzekering. De premie van een autoverzekering is daarnaast ook afhankelijk van het voertuig zelf, het gewicht en het bouwjaar van de auto.